Inaugurem nova secció al blog de Aquablau amb la qual endinsar-vos en els aspectes més tècnics d’alguns dels nostres projectes. El primer d’el que us volem parlar és la reforma integral d’exteriors a l’habitatge d’Àlex Granell, capità de l’Girona FC, i Mireia Tenorio, cofundadora de la signatura Mimus. Va consistir en redissenyar tota la seva arquitectura exterior i construir una piscina d’obra a mida, cosa per a la que vam haver de seguir una premissa: els clients volien que el manteniment de tot l’espai fos extremadament mínim. Un any després, després tot un estiu de gaudi aquàtic i les inclemències de temps que sempre porta l’hivern, fem balanç de la dedicació que han hagut d’invertir, coincidint just amb l’inici d’una nova temporada de bany.

En Aquablau creiem que l’important d’una piscina és la vida que aquesta li dóna a un espai, ja sigui estant a l’aire lliure o en interior. Per això preferim sempre que el seu disseny acapari el mínim, fins i tot quan comptem amb molt pocs metres quadrats per ubicar-la. És millor comptar amb una piscina reduïda i que el gaudi segueixi tenint cabuda quan un surt de l’aigua. Amb aquesta idea vam dissenyar les diferents zones que envolten la casa de la Mireia i l’Àlex, i també, és clar, la forma de la seva nova piscina, amb una part de menor profunditat (l’anomenada platja) que convida a seure còmodament amb mig cos fora de l’ aigua. Però anem pas per pas i comencem pel principi …

 

PROJECTE INTEGRAL D’ARQUITECTURA EXTERIOR A GIRONA

El primer que vam tenir clar abans d’entrar de ple en la reforma va ser l’estètica que havíem de seguir. Apostaríem per un estil senzill de línies rectes molt molt net, seriós, elegant i d’acord amb el gust de la Mireia i Àlex.

 

 

FENT ENFRONT DELS MOVIMENTS

Més enllà del disseny, havíem d’afrontar diverses dificultats només començar: treballaríem en un espai reduït (el pati del darrere) amb canvis de nivell, un mur frontal de molta altitud i murs laterals d’enorme complexitat. Hi havia ni més ni menys que 3’5m de contenció de terres que havíem de dissimular per integrar al jardí, i el formigó dels laterals s’havia mogut amb el terreny.

L’exterior de la parcel·la empenyia els murs, i davant d’això la millor solució era pujar el nivell de pati, fixar una nova llosa de formigó que servís de resistència i alinear el perímetre dels murs recreixent els més inclinats.

ABANS

DESPRÉS

Ens hauria agradat deixar la superfície a un sol nivell, però corríem el risc de descalçar la sabata de l’enorme mur frontal, de manera que no vam tenir més remei que mantenir el desnivell inicial de la parcel·la i la seva divisió de zones.

Vam obrir, això sí, la zona d’escala per donar més amplitud visual a la terrassa i vam crear una àrea de seient allargat d’obra a la part baixa. A més, vam rehabilitar l’entrada principal de l’habitatge i vam crear un accés directe a pati del darrere des de l’exterior, facilitant així la dinàmica del dia a dia. A l’estructura rectangular de la piscina vam afegir esglaons i, com ja hem comentat, una plataforma d’obra. Per a la dutxa vam optar per un model de disseny en acer inoxidable encastat a la paret.

EL PROJECTE EN 3D

 

IDEES DESCARTADES:

 

REVESTIMENT ELEGANT I A ​​TO

Mireia i Àlex volien que tot tingués una continuïtat amb la línia de casa, amb un estil clàssic de tons freds en què imperen els blancs i els grisos. Així que vam decidir integrar-ho tot usant el mateix paviment per a l’interior i l’exterior de la piscina: el gres porcelànic FLOSS de Living Ceramics, inspirat en la materialitat de el ciment en cru i en els orígens de el disseny industrial.

Es tracta d’un tipus de revestiment ideal per a exteriors amb una singular superfície destonificada que ressalta l’efecte de les sals mitjançant brillantors i mates, una mica del que també vam voler que es pogués gaudir durant la nit instal·lant un sistema de llums led amb tecnologia PAR 56 RGB resina i comandament a distància. Mentre que per al revestiment de el got, el terra de la terrassa i el mur frontal apostem per la versió Silver en el paviment, en els laterals de la tanca vam voler jugar amb les textures i combinar parets pintades amb una versió més clara d’ell mateix porcelànic (Floss Bone). Per a la dutxa vam optar per un model de disseny en acer inoxidable encastat a la paret.

Utilitzar el mateix recurs de pavimentació genera harmonia en la composició. Orientat a la crugia de la parcel·la ens permet donar més profunditat a jardí, potenciant les seves dimensions. Aprofitant també l’espai, per a la dutxa vam optar per un model de disseny en acer inoxidable encastat a la paret.

 

NETEJA AUTOMATITZADA, GAUDI ASSEGURAT

A nivell d’instal·lació, aquesta piscina es va dissenyar per a comptar amb una neteja totalment automatitzada. Això ha fet que des que vam lliurar l’obra finalitzada fa un any, només hagi hagut d’emprar-se el netejafons manual dues vegades. En aquest cas, es va proposar el sistema de neteja integrat NetNClean d’AstralPool com a alternativa perfecta als robots netejafons, que l’usuari ha d’introduir i treure de la piscina cada vegada que vulgui netejar-la.

El resultat més òptim ho vam aconseguir combinant-ho amb un clorador salí Hayward que automatizase també la desinfecció de l’aigua sense haver d’afegir productes químics. Una altra de les formes d’aprofitar a l’màxim l’espai va ser adaptar el recorregut de les canonades i deixar recollit tot el sistema de filtrat en un cantó que quedava lliure a l’interior de l’garatge.

 

TANQUES ECOLÒGIQUES CONTRA EL PAS DEL TEMPS

Si per a reduir el manteniment exterior s’havia descartat el sòl de tarima, recórrer de tant en tant a tractaments per protegir la tanca de la pluja o el fred tampoc era una opció. Per això vam proposar emprar un material d’alta tecnologia fabricat per la firma alemanya HAHN Kunststoffe: l’anomenat Hanit, fet de residus de plàstic reciclats i apte per a resistir a la intempèrie; una solució sense el desgast de la fusta, el pes de l’formigó o l’alt preu de l’acer inoxidable.

Amb les lames verticals en to fosc d’aquest material vam voler generar una composició de gelosia que aportés ritme i contrast a el conjunt i pemitiera l’entrada de més llum natural a la parcel·la. Per a la nit es va optar per una il·luminació perimentral amb leds de tipus ambiental.

 

UN GESPA AMB QUAL ESTALVIAR TEMPS I AIGUA

El sentit pràctic de Mireia Tenorio i Àlex Granell es deixa veure en tots els detalls de el projecte, inclòs el tipus de gespa. Mantenir una gespa natural al voltant d’una piscina comporta un gran esforç. El artificial, per la seva neteja, l’estalvi en reg i l’harmonia visual que genera, s’ha convertit en una de les tendències actuals en paisatgisme. Però cal saber escollir, ja que la diferència entre una gespa artificial de gamma mitjana i un de gamma alta amb prou feines crida l’atenció a simple vista, però a la llarga és impressionant.

En aquest cas s’ha fet servir el model Deco35 Plus Wave de fabricant holandès SunGrass, distribuït i instal·lat per EcoGespa. Està fet amb un fil quatricolor de polietilè d’alta qualitat en 35 mm, l’alçada standard més recomanable. Quan tries una gespa artificial el que busques és que recuperi bé la seva verticalitat després de la petjada; que aquesta sigui esponjosa. Li diuen l’efecte memòria, i es deu a l’ondulació de la tija d’aquesta fibra d’última generació. El seu tacte és menys aspre i és un dels gespes amb més dtex (la densitat de el fil), el que fa que tingui una vida útil molt més llarga.

La seva instal·lació es va completar afegint una capa de 3 mm. de sorra de sílice que actua com a aïllant tèrmic, reduint enormement la temperatura de terra a l’estiu. Una dada curiosa sobre aquesta gespa: s’aconsella regar-lo cada deu o 15 dies, no només per treure-li la pols que hagi acumulat de l’ambient, sinó per refrescar a fons, ja que com la terra, no s’asseca a l’instant, sinó que roman humit algun temps.

 

MIRANT ENRERE…

En AquaBlau ens importa acabar un projecte estant satisfets. Ens importa que un any després segueixi sense donar problemes. En el cas de la piscina d’Mireia Tenorio i Àlex Granell teníem un objectiu clar que era aconseguir un manteniment mínim integral i s’està complint. Som testimonis de que l’espai sencer llueix com el primer dia. I que així segueixi, per molt temps; molt de temps lliure per a gaudir com toca.